Slik reduserer du kostnadene når du tar opp kreditt

Slik reduserer du kostnadene når du tar opp kreditt

Visste du at det er mulig å kutte drastisk ned på dine kostnader på lån uten sikkerhet? Kanskje du sliter med å betale renter og avdrag hver måned på dine forbrukslån? Mange nordmenn har tatt opp mer usikret gjeld enn de egentlig har råd til å betjene, og havner i et økonomisk uføre.

Høye månedsbeløp å betale på forbrukslån og kredittkort kan medføre at man i slutten av måneden ikke har nok penger å leve for. Skulle det oppstå uforutsette utgifter, vil man sannsynligvis ikke ha en økonomisk buffer i banken tilgjengelig.

I slike situasjoner er det mange som tar opp nytt eller øker sitt eksisterende forbrukslån for å kunne ordne raskt opp i en økonomisk knipe. Det vil løse det uforutsette problemet på kort sikt, men på lang sikt vil månedsbeløpet bli høyere, og man vil få enda mindre å rutte med i hverdagen. Da er veien kort til betalingsanmerkninger og inkassosaker.

Få oversikt over alt du skylder

For å snu en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av høy forbruksgjeld er det flere ting du kan foreta deg.

Hos nof.no har de økonomiske maler du kan bruke gratis.

Følger du disse rådene, vil du sannsynligvis få en mye bedre økonomisk hverdag med lavere månedskostnader:

Først og fremst må du få oversikt over all forbruksgjeld som du betaler på hver måned. Det kan være smålån, kredittkortgjeld, restgjeld fra handlekontoer og ordinære forbrukslån.

Fra og med sommeren 2019 kan du logge deg inn med Bank-ID i det nye Gjeldsregisteret, og dermed få totaloversikt over dine gjeldsposter.

Når du har fått oversikt, må du vurdere om du vil samle din forbruksgjeld i et nytt lån uten sikkerhet eller i et lån med sikkerhet.

Søk om refinans med sikkerhet i egne eiendeler

Refinansiering med sikkerhet er aktuelt for personer som eier bolig, og har betalt ned på boliglånet noen år.

Da tar du opp et nytt lån i banken med pant i boligen, som er stort nok til å dekke både boliglånet og all forbruksgjeld.

Selv om boliglånet øker, vil du med dagens lave rente kunne redusere månedskostnadene betraktelig. Enkelte personer har fått halvert sine månedsutgifter på denne måten.

Refinansierer du med pant i boligen, får du lengre nedbetalingstid på forbruksgjelden enn om du refinansierer uten sikkerhet.

Likevel er det ikke alle som har mulighet til å samle sin forbruksgjeld i et boliglån. Noen vil kanskje av ulike årsaker få avslag fra banken om refinansiering, og dersom du leier bolig vil denne muligheten ikke være aktuell. I slike tilfeller er det fordelaktig å søke om å refinansiere uten sikkerhet.

Refinans uten sikkerhet er løsning nummer 2

Refinansiering uten sikkerhet betyr at du tar opp et nytt og større forbrukslån for å innfri mindre lån.

En rekke banker og finansieringsselskaper tilbyr lån til dette formålet, og den effektive renten er vanligvis lavere enn om du søker om et ordinært forbrukslån. Hensikten her er at du tar opp ett stort forbrukslån, som brukes til å slette/nedbetale andre lån med høyere rente.

Husk på å få med all gjeld i det nye refinansieringslånet for å oppnå maksimal reduksjon av månedsutgiftene.

Fordeler med denne ordningen

Uansett om du refinansierer med eller uten sikkerhet vil du merke det positivt på din privatøkonomi.

Å samle alle dine lån til ett større reduserer ikke bare månedskostnadene, men du får også bedre oversikt over din egen økonomi. I tillegg betaler du færre gebyrer, noe som også reduserer kostnadene betraktelig om du tidligere hadde mange kreditorer.